Katarzyna Zalewska

radca prawny

Jestem radcą prawnym i prowadzę kancelarię w Białymstoku. Na co dzień zajmuję się pomocą prawną gabinetom lekarskim, nie tylko w Białymstoku, ale również w całej Polsce. Pomagam gabinetom lekarskim w taki sposób, aby mogły skupić się wyłącznie na leczeniu pacjentów.
[Więcej >>>]

Otwórz swój gabinet

RODO w gabinecie lekarskim

Katarzyna Zalewska12 października 2021Komentarze (0)

RODO w gabinecie lekarskimO RODO powiedziano wiele. Ale cały czas pozostaje aktualny temat dotyczący RODO w gabinecie lekarskim. W tej części bloga przedstawię Wam omówienie poszczególnych kwestii związanych z RODO.

Najpierw wyjaśnię co oznacza RODO. Przepraszam, że w tym momencie przynudzę 😉 , ale to skrót od jakże długiego tytułu aktu prawnego.

To Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych).

Co jest celem RODO?

Głównym celem RODO jest ochrona naszych danych osobowych. A do danych osobowych zalicza się wszelkie informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej.

Do takich informacji zalicza się także dane dotyczące stanu zdrowia każdego z nas. W rozporządzeniu zdefiniowano dane dotyczące zdrowia jako dane osobowe o zdrowiu fizycznym lub psychicznym osoby fizycznej, w tym o korzystaniu z usług opieki zdrowotnej, ujawniające informacje o jej stanie zdrowia.

Najkrócej – to dane wrażliwe, które powinny podlegać szczególnej ochronie.

Jaka jest rola gabinetu lekarskiego?

RODO w gabinecie lekarskim jest bardzo ważne, ponieważ w gabinecie odbywa się wiele czynności związanych z danymi osobowymi, które rozporządzenie nazywa przetwarzaniem:

oznacza to operację lub zestaw operacji wykonywanych na danych osobowych lub zestawach danych osobowych w sposób zautomatyzowany lub niezautomatyzowany, taką jak zbieranie, utrwalanie, organizowanie, porządkowanie, przechowywanie, adaptowania lub modyfikowanie, pobieranie, przeglądanie, wykorzystywanie, ujawnianie poprzez przesłanie, rozpowszechnianie lub innego rodzaju udostępnianie, dopasowywanie lub łącznie, ograniczanie, usuwanie lub niszczenie.

A gabinet lekarski dokonuje właśnie przetwarzania danych osobowych i to bardzo wrażliwych, bo dotyczących naszego zdrowia. Dlatego przestrzeganie przepisów związanych z RODO jest bardzo ważne. Przestrzeganie przepisów, czyli co?

RODO w gabinecie lekarskim to dużym stopniu opracowanie procedur, a następnie ich przestrzeganie. Czego mogą dotyczyć takie procedury?

Przede wszystkim zasad przetwarzania danych osobowych, kto będzie administratorem danych osobowych, które znajdują się w gabinecie. Są to również dokumenty obejmujące zgody pacjentów na przetwarzanie danych osobowych.

Dlatego RODO jest tematem, który warto zgłębić, gdyż naruszenia przepisów związanych z RODO mogą skutkować zgłoszeniami np. do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Zatem zaczynamy wspólną przygodę z RODO 🙂

*****

Czytaj także Raportowanie zdarzeń medycznych w gabinecie lekarskim – Prawo w gabinecie lekarskim

W czym mogę Ci pomóc?

Na blogu jest wiele artykułów, w których dzielę się swoją wiedzą bezpłatnie.

Jeżeli potrzebujesz indywidualnej płatnej pomocy prawnej, to zapraszam Cię do kontaktu.

Przedstaw mi swój problem, a ja zaproponuję, co możemy wspólnie w tej sprawie zrobić i ile będzie kosztować moja praca.

    Twoje dane osobowe będą przetwarzane przez Kancelaria Radcy Prawnego Katarzyna Zalewska w celu obsługi przesłanego zapytania. Szczegóły: polityka prywatności.

    { 0 komentarze… dodaj teraz swój }

    Dodaj komentarz

    Twoje dane osobowe będą przetwarzane przez Kancelaria Radcy Prawnego Katarzyna Zalewska w celu obsługi komentarzy. Szczegóły: polityka prywatności.

    Poprzedni wpis:

    Następny wpis: